×
Coolblue’ers testen ‘m uit: Barbecook Rookoven Otto
 • 22 aug 2017
 • 9 minuten leestijd
De beste voor jou

Coolblue’ers testen ‘m uit: Barbecook Rookoven Otto

Tijdens een zomerse namiddag denk je al snel aan vlees (of vis) op de barbecue. Maar roken is natuurlijk ook een optie, voor je eten. Onze Coolblue’ers testen daarom de Barbecook Rookoven Otto. Een kleine rookoven waarvan ze zeggen dat je er snel en gemakkelijk je gerecht mee maakt. Of dit ook zo is? Dat vertellen deze Coolblue’ers je.

Stephanie Kuhnle – koopt barbecues als ontbijt

Bij Coolblue koop ik alle barbecues in, dus ik heb er inmiddels behoorlijk wat voorbij zien komen. Maar een rookoven is toch wel echt iets anders. Ik was dus best benieuwd naar de Barbecook Rookoven Otto, want met een gewone barbecue krijg je zo’n rooksmaak niet voor elkaar.

Wat ik echt heel fijn vond was het kleine formaat en het gemak waarmee je ‘m in elkaar zet. Je hebt het apparaat binnen 5 minuten in elkaar gezet en daarna hoef je alleen nog maar voor een verlengsnoer en stroom te zorgen. En eten voor in de rookoven natuurlijk.

Ik heb gekozen om zalm te roken op appel-houtsnippers en dat was een groot succes. Op de doos van het apparaat stond alles in 3 stappen uitgelegd. Dit kwam erop neer dat je eerst houtsnippers laat weken, het apparaat aanzet en vervolgens je gerecht in de rookoven zet. Een uitgebreide handleiding was er niet, maar deze had ik ook niet echt nodig. Een receptenboek was misschien wel handig geweest, want ik wist nu niet hoe lang de zalm erin moest. Ik heb daarom een thermometer gebruikt, zodat hij er niet te lang in bleef zitten. De zalm was bij mij binnen 15 minuten klaar en ik ga ‘m zeker nog een keer zo maken. Het smaakte uiteindelijk niet echt naar appel, maar ik ben wel heel benieuwd geworden naar hoe een stuk vlees, gerookt op whiskey-houtsnippers, smaakt. Voor de volgende keer dus.

Pluspunten

 • De rookoven is gemakkelijk in gebruik. Je hebt ‘m zo in elkaar gezet en het schoonmaken is ook snel gedaan.
 • Je gerookte maaltijd is veel sneller klaar dan wanneer je het in een rookoven stopt.
 • De rooksmaak aan je gerecht is ontzettend lekker.


Minpunten

 • Een ingebouwde thermometer was handig geweest, omdat je nu zelf moet bedenken hoe lang iets erin moet zitten.
 • Ik miste een receptenboek.

Raad je ‘m je vrienden aan?
Ja, als je gewoon basic wil roken, is dit apparaat echt een aanrader. Ik zou zelf een iets uitgebreider model willen hebben waarmee ik bijvoorbeeld ook met een koude temperatuur kaas rook.


Kelly-Jane – Is een lopende barbecue-encyclopedie

Toen ik de Barbecook Rookoven Otto uit z’n verpakking haalde dacht ik: ‘Het is een ijzeren ton, gaat dit wel werken?’ Maar dit apparaat heeft me echt verrast. Je zet ‘m makkelijk in elkaar en het eten heb je zo op tafel. En uiteindelijk vind ik ‘m er ook leuk uitzien in de tuin.

Met de familie gingen we in het weekend sowieso al barbecueën, dus ik heb de rookoven gebruikt om extra spareribs en regenboogforel in te roken. Ik houd echt ontzettend van vis en aan forel denk je meestal niet zo vaak. Leuk om dit hierin eens uit te proberen dus.

Van tevoren had ik online gelezen dat je het apparaat het beste even kunt laten ‘inroken’, maar dat bleek eigenlijk niet nodig te zijn. De houtsnippers heb ik 10 minuten laten inweken en daarna kon de forel al in de rookoven. De vis lag uiteindelijk na 20 minuten al op m’n bord.

Voor de spareribs heb ik houtsnippers gebruikt met een flinke scheut whisky er doorheen. Dat was een gouden combinatie, want de smaak van whisky zat goed door het vlees heen. Je moet tijdens het roken wel bijhouden hoe ver het gerecht is, want er is geen gebruiksaanwijzing die je dit vertelt. Ik heb daarom maar een thermometer in de rookoven gestoken. Als je naderhand de rookoven opent krijg je wel een enorme rookwalm in je gezicht, maar dat is het meer dan waard. Het eten was bij ons zo op.

Pluspunten

 • De rookoven is gemakkelijk in het gebruik.
 • De Otto ziet er leuk uit in je tuin en is klein van formaat.
 • Het eten wat uit de rookoven komt is echt heel erg lekker.
 • Een rookoven is weer eens wat anders dan de standaard barbecue.

Minpunten

 • Je ziet niet wat de temperatuur is en je kunt deze ook niet aanpassen. Het apparaat is gewoon aan. Of niet.  

Raad je ‘m je vrienden aan?

Ja, zeker. Het was echt ontzettend lekker en makkelijk. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, loop je gemakkelijk even weg en is zodra je terugkomt je gerecht klaar. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat iets opeens aanbrandt. Ook fijn.

 

Loek – Kent elke SEO-benaming voor de barbecue

M’n eerste gedachte was: ‘Is dit alles?’ Ik had een veel groter apparaat verwacht, dus het formaat viel me ontzettend mee en de Otto was ook snel in elkaar gezet. Je hoeft echt maar iets van 10 schroeven in het apparaat te draaien.

Het opstarten zelf duurde wel wat langer. De handleiding is niet heel erg uitgebreid, waardoor we uiteindelijk op YouTube naar instructies hebben gezocht voor het weken van de houtsnippers.

M’n vriendin en ik zijn geen enorme vleeseters, dus we hebben zalm in de Otto gedaan. Het roken zelf ging hartstikke snel, waardoor we binnen een kwartier al met zalm aan tafel zaten. Op zich hadden we voor het roken geen thermometer nodig, maar ik denk wel dat dit het een stuk makkelijker maakt. Wij moesten nu tussendoor steeds even kijken hoever de zalm was. Dat was op zich niet erg, alleen krijg je wel bij het openen van de Otto een behoorlijke rookwalm in je gezicht. Dat is wel even iets om rekening mee te houden.

Het eindresultaat van de zalm zag er goed uit en was ontzettend lekker. Je voelde je bijna een chefkok die iets in elkaar had geflanst. Nou ja, bijna een chefkok dan, want de volgende keer gaan we er nog uitgebreider mee aan de slag.


Pluspunten

 • Het apparaat is compact van formaat, maar je kunt er behoorlijk wat eten in kwijt.
 • De Barbecook ziet er mooier uit dan m’n eigen barbecue. Hij misstaat niet in je tuin.
 • Het roken gaat heel makkelijk en snel. Je hebt het gerecht zo op je bord.
 • Het is een leuk alternatief voor barbecueën.

Minpunten

 • De handleiding is niet heel erg uitgebreid.

Raad je ‘m je vrienden aan?

Ja, ik zou ‘m wel bij m’n vrienden aanraden. Als ze helemaal nog geen barbecue hebben, denk ik wel dat ik ze eerder een barbecue aanraad dan een rookoven. De Otto voelt als iets voor ‘erbij’, niet als een product dat je gebruikt in plaats van de barbecue.
Enthousiast geworden over de Barbecook Rookoven Otto? Je vindt ‘m op de shop van Coolblue.

Recent Nieuws

Verse vis.