×
Geen bakprins(es)? Zo lukt het je wél
  • 26 sep 2016
  • 7 minuten leestijd
Winnen

Geen bakprins(es)? Zo lukt het je wél

Het lijkt zo makkelijk: een taart, cake of brood bakken. Op televisie dan. Want daar zetten “thuisbakkers” zonder enige moeite een kunstwerk op tafel. Dus vol goede moed begin jij ook aan een Red Velvet cake. En na een oneindig aantal minuten wachten, open je de oven en… verschijnt er iets dat én oranje is én over de hele bakplaat verspreid ligt. Jammer joh. Maar niet getreurd, wij leggen je in 4 stappen uit hoe je wél die meestercake maakt. Net zoals op tv.

Stap 1: Houd je aan de ingrediëntenlijst
Als beginnende thuisbakker moet je écht geen kleine aanpassingen in het recept maken. Want geloof ons, als het recept uit het Heel Holland Bakt-kookboek mislukt, ligt het niet aan het boek. Dan ligt het aan de 100 gram extra meel en 3 zakjes vanille-extract die je zo nodig aan het recept moest toevoegen. Of je gebrek aan baktalent, maar dat is een ander probleem. Wat helpt: gebruik een keukenweegschaal. Dan gaat het in elk geval niet bij de ingrediënten al mis.

Stap 2: Kies de juiste bereidingspartner
Je beslag met een garde mixen, lijkt aan het begin een goed idee. Tot je na 30 minuten kloppen nog steeds klontjes in je beslag ziet zitten. Uit koppigheid door blijven mixen is natuurlijk een optie. Een keukenmachine kopen ook. Het is soms wel een flinke investering, maar een machine als de Bosch MUM58243 gebruik je bijvoorbeeld niet alleen om te mixen. Doordat er veel standaard accessoires bij de machine zitten, is hij ook handig om mee te kneden, blenden, raspen en snijden. Voor het geval je je kookkunsten wil uitbreiden. Groot voordeel van dit apparaat is dat je beslag niet mislukt én je geen lamme arm krijgt. Een win-winsituatie dus. 

Stap 3: Begrijp je oven
We zeiden net dat je áltijd naar het recept moet luisteren. Dat nemen we terug. Want als het over de bereidingstijd van een taart of cake in de oven gaat, moet je toch soms wat aanpassingen doen. Elke oven is namelijk anders. Het is dus zeker mogelijk dat je na 60 minuten wachten nog steeds geen gare cake hebt. Controleer dus altijd met een satéprikker of hij echt klaar is om op tafel te zetten (hint: als de prikker vol smurrie zit, is de cake niet gaar). Leer je oven dus kennen. Geen oven of magnetron in huis? De Philips AirFryer is ook een optie. Klinkt gek, maar met deze hetelucht ‘friteuse’ bak je niet alleen frietjes, maar ook cake, taart en brood. 

Stap 4: Verpest het niet op het laatste moment
Heb je je velvet cake, appeltaart of bananenbrood heel uit de oven gekregen? Bravo! Hopelijk heb je er ook aan gedacht om je creatie niet gewoonweg in een ovenschaal te doen. Met een springvorm of cakevorm komt je resultaat namelijk wél heelhuids op een plateau terecht. Maar dat zijn de kleine details. Net zoals het gebruiken van een goed mes om je meesterwerk mee aan te snijden. Besprenkel je cake of taart vervolgens nog met glazuur, glitters of gewoon een volle zak M&M’s. Bakken is een feestje. Echt. 

WINNEN

Philips Airfryer HD9240/90

Wil je ook bakken, maar heb je geen oven in huis? We geven 2 x een Philips Airfryer HD9240/90 weg met daarbij een bakplaat en siliconen muffinvormen. Laat ons weten wat jij als eerste gaat maken met deze AirFryer (dat mag ook gewoon een bosbessenmuffin zijn) en schrijf je in voor Coolblue Praatjes. Dan staat bij jou misschien over een tijdje de Philips AirFryer in je keuken.

UPDATE

Jullie reacties zijn ontvangen. Natuurlijk zijn we hier zorgvuldig mee omgegaan. Toch zijn we verplicht om te melden dat we ze in de voederbak van een geit gegooid hebben.

De reacties die hij niet opgegeten heeft, zijn van de winnaars: Elza en Noémie Dbl. Gefeliciteerd!

Recent Nieuws

Verse vis.