×
Wat een Senior Category Buyer op café vertelt dat hij doet.
  • 28 aug 2017
  • 6 minuten leestijd
Werken bij Coolblue

Wat een Senior Category Buyer op café vertelt dat hij doet.

Het is niet voor niets dat Coolblue is bedacht op café. De beste gesprekken gebeuren tussen pot en pint. Voor je het weet geraak je met iemand aan de praat en dan volgt al snel de vraag: “En wat doe jij zoal in het leven?”

Onze voormalige Senior Category Buyer Matthias, momenteel manager voor Coolblue België, heeft hier altijd een ijzersterk antwoord op. En wat eerst gewoon toogpraat was, is ineens een hele toffe functie. Tenminste, dat vinden wij toch.

Wat vertel je op café dat je doet?

Voor ik Manager voor Coolblue België werd, werkte ik als Senior Category Buyer.

Wat doet een Senior Category Buyer in Samson-en-Gert-taal?

Bij team Telefonie was ik verantwoordelijk voor het inkopen van heel erg veel smartphones en gsm’s.

En hoe deed je dat dan?

Door goed te kijken naar onze data konden we achterhalen wat de klant wil en wat we nodig hebben. En wat juist niet. Op die manier bepaalde ik wat er werd ingekocht. Vervolgens maakte ik afspraken met de leverancier over deze producten.  Afspraken waar iedereen blij van wordt. Niet enkel de prijs waaraan het product wordt verkocht is belangrijk, ook andere voorwaarden. Zo bouw je een langetermijnrelatie op.

Over welke voorwaarden heb je het dan?

Ik denk aan de afspraak rond het aantal dagen dat een product op herstelling mag zijn bij de fabrikant. Na een bepaald aantal dagen, geven we de klant een nieuw toestel als het zijne niet werkt naar behoren. Als we een acceptabele termijn hiervoor onderhandelen, is dat niet enkel goed voor de klant, maar ook voor de fabrikant. Zo zijn klanten meer geneigd volgende keer terug hun merk te kopen.

Wat was het eerste dat je deed als je binnenkwam?

Naar de cijfers van gisteren kijken. Welke producten hebben goed verkocht, welke juist niet? En vooral waarom? Zo stelde ik actieplannen op om het vandaag nog beter te doen.

Niet eerst koffie?

Zeker en vast. Dat is echt het allereerste dat ik doe: in de kantine een zwarte koffie halen. Of zelfs twee.

Waar werd je altijd blij van?

De droom van elke Buyer is een gouden deal sluiten. Eentje waarvan je weet dat Coolblue de enige is die deze deal heeft en zo de klanten extra blij kan maken. Bijvoorbeeld als enige de laatste reeks van een bepaald product aan een scherpe prijs kunnen aanbieden.

Hoe zag je team eruit?

Per productgroep heb je een commercieel team waar je als Senior Buyer in zit. Ik legde verantwoording af aan de Lead Buyer. Verder werkte ik nauw samen met de Managers Conversie, Media Consultants, Product Specialisten en Media Planners. Samen werkten we naar hetzelfde doel: marktleider worden in onze productcategorie.

Waar maakte je het verschil voor anderen?

Zorgen voor een goede prijs en mooie voorwaarden bij het inkopen heeft een impact op collega’s uit andere departementen. Als een product aan een hoge prijs te koop staat, krijgen de collega’s van de Klantendienst of onze Winkelhelden daar vragen over. Of als een bepaalde actie niet correct op de webshop staat, richten klanten zich ook rechtstreeks tot hen. Door te zorgen dat die fouten niet gebeuren, hielp ik mee aan klanttevredenheid, waar Coolblue voortdurend naar streeft.

Wat was de raarste vraag, tot dit interview toe dan, die iemand over de functie Senior Category Buyer stelde?

Sommige vrienden dachten vaak dat ik de hele dag smartphones uitprobeerde en dan besliste welke goed was om te verkopen. Het is niet enkel inkopen in de letterlijke zin, er komt zoveel meer bij kijken. Het belangrijkste is, om op basis van de data en feedback van klanten, ervoor te zorgen dat ons aanbod en de bijbehorende prijzen de beste in de markt zijn.

Wanneer stuur je me wel of niet door naar Werken bij Coolblue?

Als Buyer is het belangrijk om goed met cijfers te zijn en goed te kunnen onderhandelen. Je moet analytisch zijn. Een goede Buyer kan goed luisteren en is een geboren netwerker. Een belangrijke eigenschap, want soms moet je keihard onderhandelen. Dan is het wel fijn als degene aan de overkant van de tafel jou als persoon aardig vindt.

Bitterballen of kaasblokjes?

Op café bedoel je? Daar eet ik niet, maar drink ik liever een pintje. Maar als je me dan toch trakteert, liefst bitterballen.

Wil je ook een goed verhaal de volgende keer dat je op café zit? Of gewoon een toffe job? Op Werken bij Coolblue vind je de nieuwste vacatures bij Coolblue. En ja, we zoeken ook nog een Senior Category Buyer MDA.

Recent Nieuws

Verse vis.